Tonga viert 6 dagen feest met koningin-moeder

Vorsten

2016-05-25 17:12:00

Het koninkrijk Tonga trekt zes dagen uit voor de viering van de negentigste verjaardag van koningin-moeder Halaevalu Mata’aho. Haar verjaardag is zondag, maar de eerste festiviteiten zijn woensdag al gehouden in Nuku’alofa, de hoofdstad van het in 1616 voor het eerst door Nederlanders bezochte Polynesische eilandstaatje.

In vergelijking met de feestelijkheden voor de dit jaar eveneens negentig geworden Britse koningin Elizabeth, die in 1970 op bezoek was bij Halaevalu Mata’aho en haar man koning Tupou IV, doet men het op Tonga rustig aan. Er zijn verschillende lunches, een verjaardagsbal en familiereünies, en op de verjaardag zelf is er een dienst in de Centennial Church, gevolgd door een lunch in de open lucht. Maandag is dan nog een strandfeest om geld op te halen voor de goede doelen die de koningin-moeder steunt.

Halaevalu Mata’aho huwde in 1947 met de toenmalige kroonprins van Tonga, en werd in 1965 met hem gekroond. Na het overlijden van koning Tupou IV in 2006 kwam haar zoon Siaosi Tupou V op de troon. Hij overleed plotseling in maart 2012 en werd opgevolgd door zijn broer Tupou VI.


Meer Andere Huizen