Aung San Suu Kyi ook langs bij Elizabeth

Vorsten

2017-05-05 14:56:00

LONDEN – Aung San Suu Kyi is op haar reis door Europa in Londen aanbeland. Daar werd de ‘staatsraad’ en minister van Buitenlandse Zaken van Myanmar vrijdag ontvangen door koningin Elizabeth, prins Charles en prins William.

Aung San Suu Kyi schoof in Buckingham Palace aan voor een lunch met Elizabeth en William. Ze ging ook naar Clarence House, waar ze prins Charles en zijn vrouw Camilla trof. Volgens Britse media spraken Charles en Suu Kyi zo’n drie kwartier.

De winnares voor de Nobelprijs voor de Vrede (1991) werd eerder deze week al ontvangen door de Belgische koning Filip en paus Franciscus. Aung San Suu Kyi was dinsdag in Brussel, waar ze naast haar ontmoeting met Filip ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, sprak. Donderdag zocht ze de paus op in Vaticaanstad.

Mensenrechtenschendingen

Aung San Suu Kyi, die in 2015 de parlementsverkiezingen in Myanmar won, ligt als regeringsleider internationaal onder vuur onder meer omdat ze niet optreedt tegen de mensenrechtenschendingen in haar land. Suu Kyi wil geen internationale onderzoekscommissie in het grensgebied met Bangladesh, waar de Rohingya leven, volgens de Verenigde Naties een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Hoewel Ang San Suu Kyi de parlementsverkiezingen won, mag ze zich geen president noemen. De grondwet van het vroegere Birma verbiedt dat. Daarom is voor haar de speciale post ‘State Counselor’ bedacht.


Meer Vorstenhuizen