Koning Filip toch druk bezet op nationale feestdag

Vorsten

2020-07-07 18:31:57

De nationale feestdag van België wordt op 21 juli in aangepaste vorm gevierd, maar enkele elementen zijn ondanks de beperkende coronamaatregelen behouden gebleven. Zo is er zoals gebruikelijk een feestconcert, een toespraak van koning Filip aan de vooravond van de feestdag en het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

Het militair- en civiel defilé en het afsluitende vuurwerk alsmede de volksfeesten in de hoofdstad zijn geschrapt, zo meldt dinsdag Het Nieuwsblad. De dankdienst in de kathedraal kent dit jaar slechts 200 genodigden, vanwege de beperkingen op grote samenkomsten. Het feestconcert dat gewoonlijk op de avond voor 21 juli wordt gehouden is eveneens beperkt en wordt al eerder georganiseerd, op 15 juli.

In plaats van het defilé is er op het plein voor het Koninklijk Paleis nu een alternatieve samenkomst, waarbij de ‘helden van de coronacrisis’ worden gehuldigd én aandacht wordt besteed aan de 75e verjaardag van de bevrijding. Op de tribune wordt een flinke afvaardiging verwacht van de koninklijke familie, met het gezin van koning Filip alsmede zijn zus prinses Astrid en haar man prins Lorenz en Filips broer Laurent.

Het afstand bewaren wordt op het Paleizenplein vergemakkelijkt omdat een aantal onderdelen van de plechtigheid zich in de lucht afspeelt, met een fly-past van vijf F-16’s die de Belgische driekleur zullen vertonen en ook komt er een helikopter overvliegen met de vlag. Aan de selecte groep genodigden trekken tien voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog voorbij en er wordt ook een film vertoond, zo laat de Vlaamse krant weten.


Meer België