Deense koningin in 2021 naar Groenland en Faeröer

Vorsten

31-12-2020 18:39:49

De Deense koningin Margrethe is van plan komend jaar bezoeken te brengen aan Groenland en de Faeröer. Dat heeft ze aangekondigd in haar nieuwjaarstoespraak die donderdagavond rechtstreeks werd uitgezonden vanuit het koninklijk paleis in Kopenhagen.

“Ik kijk ernaar uit om de Faeröer weer te zien – de prachtige eilanden en de trotse mensen van de Noord-Atlantische Oceaan. Ik kijk uit naar de ontwikkeling die de samenleving heeft doorgemaakt sinds mijn laatste bezoek in 2016”, aldus Margrethe, die in haar toespraak ook de gevolgen van de coronapandemie voor de toeristenindustrie van de eilanden aanstipte. “Deze staat bijna stil, met grote financiële verliezen tot gevolg.”

Het bezoek aan Groenland staat in het teken van het eeuwfeest van het eerste koninklijke bezoek aan dit inmiddels autonome deel van het Deense koninkrijk. “In 2021 is het honderd jaar geleden dat koning Christian X en koningin Alexandrine met hun twee volwassen zonen, mijn vader kroonprins Frederik en prins Knud, naar Nuuk voeren en vervolgens naar Godthåb”, zei de koningin.

“Het is ook de 300ste verjaardag van de komst van Hans Egede, een mijlpaaljaar voor zowel Groenland als Denemarken. Ik kijk ernaar uit om Groenland opnieuw te bezoeken en de Groenlanders weer te ontmoeten, zowel in Nuuk als op vele andere plaatsen”, vervolgde Margrethe, verwijzend naar het zendingswerk van de Noors-Deense zendeling Hans Egede.


Meer Denemarken

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.