Joachim en Marie herdenken in Frankrijk

Vorsten

09-11-2018 16:48:00

De Deense prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie worden dit weekeinde verwacht in Frankrijk waar ze in het plaatsje Braine stil zullen staan bij de Deense militairen die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Braine woont het prinselijk paar zaterdag een diner en concert bij en zondag de herdenkingsplechtigheid op de Deense militaire erebegraafplaats.

Dat er Denen meevochten in de oorlog kwam door de annexatie in 1864 van de hertogdommen Sleeswijk en Holstein door Pruisen na een bloedige oorlog met de Denen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moesten de door Duitsland als Duitsers beschouwde Sleeswijkers meevechten. Na afloop van de strijd in 1918 werd bij het vredesverdrag van Versailles besloten tot een referendum in Noord- en Zuid-Sleeswijk.

Het noordelijke deel stemde in meerderheid voor aansluiting bij Denemarken, hetgeen in 1920 geschiedde. Daardoor echter had Denemarken opeens ook 79 Deense militairen die in de oorlog waren omgekomen. In samenspraak met Frankrijk werd Braine uitgekozen voor een erebegraafplaats, waarvan de grond Deens werd verklaard. Braine ging tegelijkertijd ook een vriendschapsband aan met het Deense Haderslev, dat door het referendum bij Denemarken was gekomen.

Prins Joachim is een aantal jaren geleden al een keer in Braine geweest, toen het kerkhof een grondige opknapbeurt had gekregen.

Meer Denemarken