Margrethe brengt cadeau mee naar Wittenberg

Vorsten

2016-10-03 06:31:00

De Deense koningin Margrethe heeft zondag samen met de Duitse bondspresident Joachim Gauck als eerste de gerestaureerde kerk betreden van het Wittenberger Slot. Daarmee werd de slotkerk officieel heropend. Aan de deur van de Wittenberger Schlosskirche spijkerde Martin Luther in 1517 zijn 95 stellingen die leidden tot de reformatie, een feit dat volgend jaar uitvoerig gevierd gaat worden.

Koningin Margrethe had ook een cadeau bij zich: een zelf ontworpen, gemaakt en geborduurd kleed voor het altaar van de kerk. De vorstin, die begin januari al een privébezoek bracht aan de kerk, heeft er zo’n 500 uur aan gewerkt. Arbeid die meestal ‘s middags en ‘s avonds plaatsvond en die ze heerlijk ontspannend vond, aldus Margrethe in een vraaggesprek met Der Spiegel.

De koningin, zelf hoofd van de Deense lutherse staatskerk, bezocht na de kerkdienst de Luthertuin en plantte daar een boom ter herinnering aan haar bezoek. Ook werd Margrethe door Oberbürgermeister Torsten Zugehör ontvangen in het stadhuis.

Lutherstadt Wittenberg, zoals de stad in Saksen-Anhalt officieel wordt genoemd, krijgt zaterdag opnieuw koninklijk bezoek. Dan komt het Zweedse koningspaar – eveneens luthers – als onderdeel van hun staatsbezoek aan Duitsland.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig