Mary heeft ‘grote bewondering’ voor iedereen in frontlinie

Vorsten

2020-04-20 21:27:54

De Deense kroonprinses Mary heeft haar grote bewondering uitgesproken voor iedereen die in de frontlinie vecht tegen de coronapandemie. Dat deed de vrouw van kroonprins Frederik, tevens beschermvrouwe van het Europees regionaal kantoor van Wereld Gezondheidsorganisatie WHO, in een lang statement dat is verspreid door het Deense hof.

“Europa en de rest van de wereld maken moeilijke tijden door die we maanden geleden nooit voor mogelijk hadden gehouden”, begint Mary haar verhaal. De kroonprinses volgt vanuit huis “de opmerkelijke inspanningen van degenen die zich in de frontlinie hebben geplaatst”.

Volgens Mary zijn zorgmedewerkers “de ruggengraat van onze gezondheidsdiensten”. “Nu meer dan ooit. De afgelopen maanden hebben zij ons en onze dierbaren veilig gehouden en zich ingezet voor de bestrijding van deze pandemie.” De kroonprinses benadrukt dat ze niet alleen het ziekenhuispersoneel wil bedanken maar ook ondersteunend personeel, verpleegkundigen in de gehandicapten- en ouderenzorg, apothekers, maatschappelijk werkers, laboratoriummedewerkers en administratief personeel “dat de diensten draaiende houdt”. “Hun moed, inzet en persoonlijke vastberadenheid is een baken van licht in een tijd van ontberingen en pijn.”

Zorg voor elkaar

De kroonprinses kijkt, net zoals de Britse prins Philip eerder maandag deed, vooruit naar de Wereld Vaccinatieweek. “We kijken allemaal uit naar de dag waarop we door middel van een vaccin tegen Covid-19 kunnen worden beschermd”, aldus Mary. “Laten we deze week ook gebruiken als herinnering aan het belang van vaccinatie, waardoor elk jaar miljoenen levens worden gered.”

Mary roept op “gebruik te maken van de vaccins die nu beschikbaar zijn om ons te beschermen tegen gevreesde ziekten”. “Als we dat niet doen, zullen de onmiddellijke en langdurige gezondheidsrisico’s toenemen en komt het gezondheidsstelsel nog meer onder druk te staan. We beseffen nu meer dan ooit dat onze acties impact hebben op de gezondheid en het welzijn van anderen.”

De kroonprinses sluit af met de woorden: “Blijf gezond en veilig. En zorg voor elkaar.”


Meer Denemarken