Boris Johnson is premier af na indienen ontslag bij koningin

Vorsten

06-09-2022 13:42:03

Boris Johnson heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden bij koningin Elizabeth en is niet langer de premier van het Verenigd Koninkrijk. Het koninklijk huis heeft bekendgemaakt dat de koningin het ontslag “met genoegen” heeft geaccepteerd. Johnson wordt opgevolgd door zijn partijgenoot Liz Truss, die korte tijd later wordt ontvangen door de koningin.

Normaal gesproken vindt deze ceremonie plaats op Buckingham Palace, maar door “mobiliteitsproblemen” van de 96-jarige vorstin zijn Johnson en Truss afgereisd naar het koninklijke landgoed Balmoral Castle in Schotland. Elizabeth brengt traditiegetrouw de zomermaanden door in het Schotse kasteel.

Eerder op de dag nam Johnson met een laatste toespraak al afscheid van het premierschap. Op een vol Downing Street sprak hij voor de deur van zijn ambtswoning partijgenoten en familieleden toe. Johnson sprak ook nogmaals zijn vertrouwen uit in zijn opvolger Truss.

Later op de dag geeft Truss in Londen haar eerste toespraak als premier, ook voor de deur van de ambtswoning op Downing Street 10.

Meer Verenigd Koninkrijk