Sophie van Wessex: stille kracht van The Firm

redactievorsten

2020-01-20 16:10:00

Een ‘echte prinses’ is ze niet, maar gravin Sophie van Wessex wordt gezien als de stille kracht binnen de Britse koninklijke familie. Ze klaagt nooit, werkt hard, is altijd goed gekleed, is geliefd bij de bevolking en bij de Windsors, en wordt zelden betrapt op een fout. Als echtgenote van de jongste zoon van koningin Elizabeth werkt de Gravin van Wessex inmiddels fulltime voor de koninklijke familie, maar lange tijd heeft Sophie nog haar eigen carrière.

In een ziekenhuis in Bangladesh in 2009.

Carrière in de PR

Na haar lagere en middelbare school in Kent te hebben doorgebracht, doet Sophie een secretaresseopleiding. Al snel blijkt dat ze de public relations-wereld een stuk interessanter vindt dan het secretaresse-leven en belandt Sophie op haar 22ste in Londen. Daar werkt ze op communicatie- en marketingafdelingen voor verschillende bedrijven. In 1996 start ze samen met haar zakenpartner Murray Harkin haar eigen PR-bureau: RJH Public Relations. De zaken lopen goed voor Sophie en haar compagnon. Zo goed zelfs dat ze zich drie jaar later self made miljonair mag noemen.

Fulltime royal

Zowel Sophie als Edward, die werkzaam is als producent van documentaires en tv-programma’s, blijft na hun huwelijk werken. Dat beiden lid van de koninklijke familie zijn, lijkt geen probleem te zijn totdat Sophie in 2001 in de val wordt gelokt door de Britse tabloid News of The World. Een verslaggever doet zich voor als een Arabische sjeik en nieuwe klant van haar PR-bureau en weet de gravin enkele onhandige uitspraken te ontlokken. Zo uit Sophie onder meer haar onvrede over premier Tony Blair en zijn echtgenote. Het wordt haar niet in dank afgenomen omdat leden van het Britse koningshuis zich niet uit mogen laten over politiek. Daarnaast zou Sophie volgens sommigen haar koninklijke status gebruiken om lucratieve deals binnen te slepen. De gravin wordt ernstig in verlegenheid gebracht.

Lees ook!

Het sprankelend gevoel voor humor van koningin Elizabeth.

Hoewel ze zelf vindt dat haar taken als lid van de koninklijke familie niet leiden tot vermenging van belangen besluit ze toch haar PR-carrière op te geven en fulltime als royal aan de slag te gaan. Voor Sophie is deze stap behoorlijk lastig. ‘Het ging hiervoor altijd om mijn klanten en niet om mij’, zegt ze daarover in een interview. ‘Ik vind dat het over de goede doelen moet gaan waar ik mij voor inzet, maar ik begrijp nu wel dat ik op de voorgrond sta. Ik heb daar in het begin best een beetje mee geworsteld, maar uiteindelijk ben ik er gekomen.’

Queen Elizabeth

De band die de gravin met koningin Elizabeth heeft, heeft daar ook aan bijgedragen. Na haar twee andere schoondochters prinses Diana en Sarah Ferguson, hoopt de Queen op een wat rustiger schoondochter die voor minder rumoer zou zorgen. Dat Sophie een goede keus is voor Edward heeft de koningin al snel door en mede daarom geeft zij haar alle ruimte om zich voor te bereiden op een koninklijk leven. Zo is ze in de jaren voorafgaand aan het huwelijk al aanwezig bij verschillende koninklijke evenementen en mag Sophie – met toestemming van de koningin – bij Edward wonen op Buckingham Palace. ‘Zij is een prachtige vrouw met veel gevoel voor humor’, zegt Sophie eens over haar schoonmoeder.

Sophie en Edward trouwden op 19 juni 1999.

In haar begintijd leert ze veel van de koningin. ‘Ik zal nooit meer de blik vergeten die ik kreeg toen ik mijn stoel niet kon vinden en de koningin aan haar toespraak wilde beginnen. Vanaf dat moment heb ik besloten mij vooraf wat beter in te lezen.’ De Queen zou met name onder de indruk zijn van de vastberadenheid van haar schoondochter om alles goed en secuur te doen, en bewondert haar omdat ze tegelijkertijd zo onafhankelijk is. Ze delen hun interesses voor militaire geschiedenis en paarden, en als de koningin op Windsor Castle verblijft, in de buurt van het huis van Edward en Sophie, komt ze soms onaangekondigd langs voor een kopje thee.

Sophie is niet alleen een hardwerkende royal, maar ook moeder. Hier zijn ze te zien met hun dochter Louise in 2003.

Met ruim tweehonderd afspraken per jaar in de agenda is Sophie een van de hardst werkende Windsors. Als blijk van waardering overhandigt koningin Elizabeth haar schoondochter in 2010 het Grootkruis van de Victoriaanse Orde, waarmee de vorstin haar dank uitspreekt voor de persoonlijke diensten van de gravin aan de soeverein. Door haar harde werken en bijna smetteloze imago is Sophie niet alleen de favoriete schoondochter van koningin Elizabeth, maar ook een royal die door de Britten zeer gewaardeerd wordt.

Harry en Meghan!

De strijd met de tabloids.
Meer Verenigd Koninkrijk