‘Vanuatuanen verwerken dood Philip met veel ceremonieel’

Vorsten

2021-04-10 18:00:46

De stam op het afgelegen Vanuatuaanse eiland Tanna die prins Philip als een godheid vereerde, zal zijn dood vermoedelijk met veel ceremonieel verwerken. Dat zegt Kirk Huffman, een expert op het gebied van de zogeheten Prins Philipbeweging, tegen de Daily Telegraph.

De eilandbewoners geloofden dat de vrijdag overleden Philip een reïncarnatie was van een oude krijger die de archipel verliet om oorlog te voeren. Volgens de overlevering zou hij terugkeren met een machtige blanke vrouw. Philip paste perfect in dit plaatje na zijn huwelijk met koningin Elizabeth. Philip en Elizabeth bezochten het eiland in 1974 en de prins hield daarna contact met de Vanuatuanen. In de huizen van de eilandbewoners hangen verschillende portretten van de prins.

Volgens Huffman zal er waarschijnlijk collectief gerouwd worden om het overlijden van Philip. “Ik kan me voorstellen dat er een soort ritueel zal zijn met een paar speciale dansen”, zegt hij. De mannen zullen kava, een aftreksel gemaakt van de wortel van een peperplant, drinken. “Het is de sleutel tot het openen van de deur naar de ongrijpbare wereld”, aldus Huffman.

De godsverering was een van de meest opmerkelijke aspecten uit het leven van Philip. Huffman denkt niet dat de Vanuatuanen er nu opeens mee ophouden, al zou de vorm kunnen veranderen. Hij benadrukt dat nog altijd onzeker is hoe ze echt zullen reageren.

Vanwege de beperkte toegang tot elektriciteit en mobiele telefoons is het nieuws over de dood van Philip nog niet doorgedrongen tot Tanna.


Meer Verenigd Koninkrijk