Akihito gebruikt vrijheid om meer onderzoek te doen

Vorsten

03-06-2020 12:32:30

Keizer-emeritus Akihito maakt dankbaar gebruik van de opheffing van de noodtoestand en versoepeling van de coronamaatregelen in Tokio. Hij werd woensdag gefotografeerd op weg naar het biologisch onderzoeksinstituut op het terrein van het keizerlijk paleis om zijn research naar de gobie vis voort te zetten.

Dat onderzoek is voor de keizer-emeritus meer dan een hobby. Hij houdt zich er al een leven lang mee bezig, in navolging van het marien onderzoek dat zijn vader keizer Hirohito deed. Om die reden is er sinds 1928 ook een onderzoeksinstituut op het paleisterrein.

Akihito zei bij zijn aftreden een jaar geleden er naar uit te zien meer tijd te kunnen besteden aan onderzoek, zoals zijn echtgenote keizerin Michiko hoopte nu eindelijk eens te kunnen beginnen aan de stapel boeken die zich de afgelopen jaren had gevormd. De keizer-emeritus zag zijn voornemen dit voorjaar echter doorkruist door de coronacrisis, waardoor hij de deur niet uit mocht.

De beperkingen golden ook voor keizer Naruhito en keizerin Masako. Die hebben hun gewone werkzaamheden nog niet kunnen oppakken maar hebben daardoor meer tijd voor de zijdeteelt in het Momijiyama zijde-instituut dat zich eveneens op het paleisterrein bevindt. Sinds de negentiende eeuw hebben keizerinnen zich met de zijdeteelt beziggehouden en voor Masako is dit het eerste jaar dat zij rupsen te eten geeft en in houders plaatst, waar ze hun cocon kunnen spinnen. Dinsdag kreeg ze bij een bezoek aan het instituut hulp van Naruhito.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.