Geen publieke evenementen voor verjaardag keizer Naruhito

Vorsten

18-01-2021 13:38:47

De Japanse keizer Naruhito kan ook dit jaar zijn verjaardag niet uitgebreid vieren. Het Bureau voor de Keizerlijke Hofhouding heeft maandag bekendgemaakt dat de keizer op 23 februari niet op het paleisbalkon zal verschijnen om de felicitaties van het publiek in ontvangst te nemen. Vanwege de coronapandemie is een grote samenkomst bij het paleis niet gewenst.

Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de festiviteiten rond de keizerlijke verjaardag worden geschrapt. Dat gebeurde vorig jaar, toen Naruhito zestig jaar werd, ook al. Sinds hij in 2019 op de troon kwam heeft hij zijn verjaardag nog niet met de bevolking kunnen vieren. Voor de laatste viering van de verjaardag van zijn vader keizer Akihito kwamen 82.000 mensen naar het paleis.

Keizer Naruhito en keizerin Masako hebben sinds de troonswisseling maar weinig kunnen doen. Het eerste regeringsjaar stond vrijwel geheel in het teken van plechtigheden die met die wisseling te maken hadden en vorig jaar zorgde de coronacrisis ervoor dat bijna alle geplande activiteiten werden geschrapt of uitgesteld. Vooralsnog is het nieuwe jaar nog niet veel beter begonnen. Zo werd ook de balkonscene ter gelegenheid van de jaarwisseling afgelast.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.