Japanse kroonprins vertelt ouders over zijn installatie

Vorsten

08-11-2020 14:11:06

De Japanse kroonprins Akishino en zijn vrouw kroonprinses Kiko hebben zondag na de plechtigheden rond zijn officiële aanstelling als troonopvolger een bezoek gebracht aan keizer-emeritus Akihito en keizerin-emerita Michiko. Ze kwamen Akishino’s vorig jaar afgetreden vader vertellen over de ‘Rikkoshi-no-Rei-ceremonie’, waarin keizer Naruhito aan Japan en de wereld bekendmaakte dat Akishino – ook bekend als prins Fumihito – kroonprins is.

Als teken van zijn nieuwe waardigheid ontving de kroonprins het ‘gekoesterde zwaard’ Tsubokiri no Mitsurugi, dat al eeuwenlang van kroonprins op kroonprins overgaat. Het zwaard werd meegedragen toen Akishino en echtgenote Kiko zondagmorgen naar het Shinto-heiligdom Kashiko-dokoro op het paleisterrein gingen om melding te maken van de installatie. Beiden waren nog gekleed in de ceremoniële hofkleding die ook bij de ceremonie werd gedragen.

Tegelijkertijd was er ook een plechtigheid in het Ise-heiligdom in midden-Japan, waar de zonnegodin Amaterasu wordt geëerd. Daar leidde Akishino en Naruhito’s jongere zus Sayako Kuroda als hogepriester de ceremonie. Sayako is niet langer prinses. Die status verloor ze door haar huwelijk, een regeling die na de Tweede Wereldoorlog in de grondwet is opgenomen om de keizerlijke familie klein te houden. Prinsessen die trouwen verdwijnen daardoor uit het keizershuis.

Meer Japan