Keizerlijke familie herdenkt keizerin Nagako

Vorsten

2020-06-16 15:24:34

De Japanse keizerlijke familie heeft dinsdag de twintigste sterfdag herdacht van keizerin Nagako, die op 16 juni 2000 op 87-jarige leeftijd overleed. Haar kleinzoons keizer Naruhito en kroonprins Fumihito waren met hun echtgenotes keizerin Masako en kroonprinses Kiko bij de zogenoemde ‘Shikinensai’ plechtigheidbij de Korei-den, drie heiligdommen op het terrein van het keizerlijk paleis. De prinsessen Mako en Kako brachten een bezoek aan Musashino no Higashi no Misasagi, de laatste rustplaats van de keizerin.

Naar Japans keizerlijk gebruik heeft keizerin Nagako na haar overlijden een nieuwe naam gekregen, keizerin Kojun. Ze was van 1924 tot zijn overlijden in 1989 getrouwd met keizer Hirohito, die postuum keizer Showa wordt genoemd. Het echtpaar kreeg in totaal zeven kinderen, vijf dochters en twee zoons. Onder hen de huidige keizer-emeritus Akihito, die in december 1933 werd geboren en die Nagako van veel druk van de keizerlijke hofhouding verloste.

Ze had toen namelijk al vier meisjes op de wereld gezet maar aangezien die niet op de troon konden komen, stond de keizerin onder hoogspanning om een troonopvolger te ‘produceren’. Die druk zou zich ruim zestig jaar later herhalen voor het huidige keizerspaar, dat na acht jaar huwelijk een dochter kreeg. De troonopvolging moet daarom verder verlopen via Naruhito’s broer Fumihito en diens zoontje prins Hisahito.

Nagako werd in 1903 geboren als prinses en al op haar veertiende uitgehuwelijkt aan de latere keizer Hirohito, die een aantal geschikte huwelijkskandidaten tijdens een theeceremonie in het paleis vanachter een scherm had geobserveerd. Nagako was gesteld op traditie en maakte het haar schoondochter kroonprinses Michiko niet makkelijk. Haar gezondheid werd na 1980 steeds slechter, en bij het overlijden van Hirohito was ze niet in staat de uitvaart bij te wonen.


Meer Japan

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.