Koning Willem-Alexander viert achtste Koningsdag

Vorsten

2021-04-27 03:37:50

Willem-Alexander viert dinsdag zijn 54e verjaardag. Daarmee beleeft de koning ook zijn achtste Koningsdag, die sinds 2014 – bijna een jaar na zijn inhuldiging – jaarlijks op 27 april wordt gevierd. Onder het bewind van zijn moeder Beatrix vond de landelijke feestdag, toen nog Koninginnedag, plaats op 30 april.

Voor het tweede jaar op rij zijn de festiviteiten door het coronavirus aangepast. Vorig jaar vierden Willem-Alexander en zijn gezin op 27 april nog ‘Woningsdag’ digitaal vanuit Paleis Huis ten Bosch. Dit jaar gaan de koning, koningin en prinsessen wel op pad: naar Eindhoven.

Hoewel in de Brabantse stad geen publiek aanwezig is, hebben Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane er toch een vol programma. Het gezin begint de dag met het rijden in een karavaan van oude en nieuwe auto’s. De koning rijdt met Amalia voorop in een oude DAF. Ook staan er onder meer optredens, een regioquiz en een talkshow op het programma.

Nationale Toost

De Oranjes reizen daarna weer terug naar Den Haag waar ze bij Paleis Noordeinde de repetitie van het optreden van supergroep The Streamers bijwonen. Die band, bestaande uit onder anderen Guus Meeuwis, Miss Montreal, VanVelzen en Nick & Simon, geeft dinsdagavond een livestreamconcert vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen.

Koningsdag wordt, net als vorig jaar, afgesloten met een Nationale Toost. Aan dat proostmoment werkt ook de koning mee. Of ook overige leden van de koninklijke familie, die vorig jaar via een scherm het glas hieven, te zien zijn is nog niet bekend.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek