Guillaume hangt slotje op bij herdenking Dag van Europa

Vorsten

09-05-2021 18:08:14

Erfgroothertog Guillaume van Luxemburg heeft zondag een plechtigheid bijgewoond in Schengen ter gelegenheid van de Dag van Europa. Deze dag werd op 9 mei 1985 in het leven geroepen om burgers van Europa ervan bewust te maken dat de Europese Unie ervoor zorgt dat iedereen binnen Europa een goede levensstandaard gegarandeerd krijgt.

Op 9 mei 1950 pleitte de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman in een belangrijke rede voor een organisatie die de Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gezamenlijk beheer zou plaatsen. Deze grondstoffen zijn belangrijk voor het voeren van oorlog. In datzelfde jaar werd als gevolg daarvan de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal opgericht, de voorloper van de Europese Unie.

Bij de herdenking zondag in de Luxemburgse plaats Schengen waren toespraken en muzikale intermezzo’s. Aan het stalen kunstwerk Schlass fir Schengen hing Guillaume volgens het Luxemburgse hof na afloop een hangslot als teken van steun aan de Europese gedachte.


Meer Luxemburg