Luxemburg eert ‘held’ Jean

Vorsten

09-01-2016 13:15:00

LUXEMBURG – Groothertog Jean van Luxemburg wordt zaterdagavond in de Philharmonie van Luxemburg in het zonnetje gezet. Jean is begin deze week 95 jaar geworden en nu is het tijd voor een bijzonder huldeblijk van familie – inclusief het Belgische koningspaar – vrienden, regering en bevolking.

”We eren een held”, aldus Stéphane Bern, de Frans-Luxemburgse journalist-televisiepresentator, in een persoonlijk eerbetoon aan de groothertog in de krant Luxemburger Wort. Hoeveel (ex)-staatshoofden zijn er die persoonlijk hun leven in de waagschaal hebben gesteld om hun land te bevrijden?, vraagt Bern zich af. Jean immers, toen nog erfgroothertog, nam deel aan de geallieerde invasie in Normandië in 1944.

Daarom alleen al – hij nam ook deel aan de bevrijding van België en Luxemburg – hebben de Luxemburgers hem voor altijd in hun harten gesloten. Maar volgens Bern zette Jean zich met dezelfde voortvarendheid 36 jaar lang (1964-2000) als staatshoofd in voor het groothertogdom, dat zich mede daardoor aanzien en erkenning verwierf.

Jean is broos, maar komt nog steeds opdagen op de hoogtijdagen van monarchie en staat, zoals bij de herdenking van D-Day in Normandië in 2014 en vorig jaar bij de herdenking van de 70e verjaardag van de terugkeer van zijn moeder groothertogin Charlotte in Luxemburg. Zaterdagavond is er muziek en taart, en ongetwijfeld een toespraak in de uitverkochte Philharmonie.

Meer Luxemburg