Franse ambassadeur in recordtijd aan de slag

Vorsten

30-03-2016 10:07:00

De nieuwe Franse ambassadeur Philippe Lalliot die woensdagmorgen zijn geloofsbrieven aanbood aan koning Willem-Alexander, is in recordtijd aan de slag gegaan. President François Hollande tekende op 22 maart het decreet waarin Lalliot werd benoemd tot ambassadeur in Den Haag. Acht dagen later kon Lalliot al aan het werk. Bijzonder, want in veel landen zijn wachttijden van enkele maanden of een half jaar eerder regel dan uitzondering.

Aan het Nederlandse hof houden ze echter van opschieten zoals de snelle inpassing van Lalliot in de koninklijke agenda duidelijk maakt. Koningin Beatrix vond het al belangrijk dat ambassadeurs zo snel mogelijk officieel aan het werk konden en liet weinig tijd verstrijken tussen de benoeming en het in ontvangst nemen van geloofsbrieven. Als dat laatste is gebeurd, kan de ambassadeur beginnen. Koning Willem-Alexander heeft het gebruik van zijn moeder voortgezet.

Lalliot (1966), een carrièrediplomaat, was tot voor kort de Franse vertegenwoordiger bij de in eigen land gevestigde VN-organisatie Unesco en daarvoor was hij een jaar lang directeur communicatie en spreekbuis van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. Hij heeft ook andere posten vervuld op het ministerie en was drie jaar consul-generaal in New York.

Meer Nederland