Koning krijgt symbolisch cadeau na werkbezoek ziekenhuis

Vorsten

2021-04-13 13:58:42

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag aan het einde van zijn werkbezoek aan het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland een bijzonder cadeautje meegekregen: een mooi ingepakte doos met tissues. Dat geschenk symboliseerde de tranen die het afgelopen jaar met name bij de coronazorg zijn gevloeid, maar konden door de koning worden gebruikt voor vreugdetranen, aldus het hoofd van de speciale corona-afdelingen.

Het was ook bedoeld als dankzegging voor het pas kort van tevoren aangekondigde bezoek, aanvankelijk zou de Zuid-Hollandse commissaris van de koning komen. “Dit is me meer waard dan de zorgbonus. Dit vergeet je nooit meer”, aldus een van de ziekenhuismedewerkers.

Willem-Alexander kreeg een uitgebreide rondleiding door het streekziekenhuis dat onder meer heel Goeree-Overflakkee bedient. Hij ging zelfs naar de intensivecareafdeling, waar hij onder meer met een coronapatiënt sprak die al veertig dagen in het ziekenhuis lag, waarvan al dertig dagen aan de beademing. Bij de rondgang hoorde hij van verpleegkundigen en artsen hun ervaringen, en daarna volgde een aantal rondetafelgesprekken met leden van het ziekenhuispersoneel, zo namen onder anderen een schoonmaakster en longarts deel aan de gesprekken.

Laptop

Ook geestelijk verzorger Gert-Jan Vogel kwam aan het woord. Hij staat nu niet alleen patiënten bij, maar ook verplegers en artsen. “Je vecht met elkaar, je jankt met de mensen”, zei Vogel. Met coronapatiënten wordt ook meer een band opgebouwd, voegde hij eraan toe. “Andere patiënten liggen natuurlijk korter”, wist Willem-Alexander.

De koning kreeg een aantal emotionele verhalen te horen. “Dan zie je iemand op de laptop naar de uitvaart van zijn echtgenoot kijken, terwijl je weet dat die persoon zelf snel zal volgen. Dat doet veel met je”, zei een verpleegkundige van een corona-afdeling. “Je wilt iets doen, maar je kunt niks”, vertelde een collega.


Meer Nederland