Koningin Máxima helpt handje mee in bierbrouwerij

Vorsten

02-09-2021 15:11:10

Koningin Máxima heeft donderdag tijdens haar bezoek aan de Gulpener Bierbrouwerij in Limburg de handen uit de mouwen gestoken. De vorstin mocht hopbellen plukken en hielp ook een handje mee in de microbrouwerij, waar de eerder geplukte planten werden gebruikt voor het uitproberen van nieuwe bieren en smaken.

De koningin begon haar bezoek bij één van de hopvelden in het dorpje Reijmerstok. “Dit is het leukste deel”, vertelde directeur Jan-Paul Rutten aan Máxima, die voor het eerst in haar leven hopbellen plukte. “Dit heb ik nog nooit gedaan. Heel mooi”, reageerde zij.

Máxima vroeg honderduit aan de telers die in een coöperatie Limburgse hop, gerst, tarwe, rogge en spelt leveren aan Gulpener. Daarna was het tijd voor een rondleiding door de brouwerij in het hartje van Gulpen zelf. “Het duurzaamste brouwhuis van Europa”, aldus Rutten. Hij gaf daar met zijn medewerkers onder meer uitleg over de vernieuwende brouwtechnieken en de verwerking van lokale grondstoffen.

Moeilijk jaar

Vervolgens ging de koningin in het zogeheten BrouwLokaal, waar ze zich beperkte tot een niet-alcoholisch drankje, in gesprek met directie en medewerkers over de historie van de brouwerij, het coronajaar en de duurzame aanpak van het bedrijf. “Er zijn best zorgen. We zijn traditioneel gericht op horeca, dus het was een moeilijk jaar en onze grootste zorg is de winter. Of de horeca kan blijven draaien”, aldus directeur Rutten over de coronatijd. “Het betekende voor ons wel twee jaar rode cijfers.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord