‘Kwaad begint met vooroordelen, vernederingen’

Vorsten

2016-05-04 18:24:00

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog roepen veel verdriet op, en we kunnen er veel van leren. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei dat woensdagavond bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

“De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen: joden moesten een ster dragen, hun kinderen mochten niet meer naar hun eigen school. Roma en Sinti, homo’s, verstandelijk beperkten: zij deden niemand kwaad, maar er was in nazi-Duitsland geen plaats voor hen”, aldus Aboutaleb.

“Zo valt een land ten prooi aan onderbuikgevoelens, ondoordachte emoties die de samenleving ontwrichten. Onderbuikgevoelens die de weg kunnen plaveien naar haat, naar geweld, en uiteindelijk zelfs naar moord. Nog steeds.”

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte waren aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Het koningspaar legde in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.


Meer Nederland

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!