Nederland herdenkt in stilte oorlogsdoden

Vorsten

04-05-2016 19:20:00

Op de Dam in Amsterdam is woensdagavond de jaarlijkse Nationale Herdenking gehouden. Duizenden hadden zich verzameld rond het monument op de Dam. Om 20.00 uur waren er twee minuten stilte voor alle Nederlanders die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen daarna.

Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden kransen bij het monument. De 16-jarige Sterre Wolthers uit het Groningse Haren las haar gedicht Monument voor.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hield een toespraak over ,,de verhalen” uit de Tweede Wereldoorlog.

Onderbuikgevoelens

,,De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen: joden moesten een ster dragen, hun kinderen mochten niet meer naar hun eigen school. Roma en Sinti, homo’s, verstandelijk beperkten: zij deden niemand kwaad, maar er was in nazi-Duitsland geen plaats voor hen”, aldus de burgemeester. ,,Zo valt een land ten prooi aan onderbuikgevoelens, ondoordachte emoties die de samenleving ontwrichten. Onderbuikgevoelens die de weg kunnen plaveien naar haat, naar geweld, en uiteindelijk zelfs naar moord. Nog steeds.”

Voordat de openbare bijeenkomst op de Dam begon was er herdenking in de nabijgelegen Nieuwe Kerk. Daarbij waren 1500 mensen aanwezig. Hella de Jonge, vrouw van cabaretier Freek de Jonge en dochter van de joodse scenarioschrijver Eli Asser, sprak er de jaarlijkse 4 mei-voordracht uit.

Niet alleen in Amsterdam, maar op honderden andere locaties herdachten mensen de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dat gebeurde onder meer bij Ereveld Grebbeberg in Rhenen en op de Waalsdorpervlakte in het duingebied bij Den Haag. Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan waren in Rhenen aanwezig.

Meer Nederland