Haakon legt krans vanwege Noorse bevrijdingsdag

Vorsten

2021-05-08 14:57:26

In Noorwegen wordt zaterdag bevrijdingsdag en veteranendag gevierd. Kroonprins Haakon was in de ochtend aanwezig in de vesting Akershus bij de haven van Oslo om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Bij aankomst van de kroonprins klonken saluutschoten en vlogen straaljagers van de luchtmacht over. Haakon legde vervolgens bij het nationaal monument een krans ter nagedachtenis aan degenen die zijn omgekomen in dienst van het land. Premier Erna Solberg en commandant Arne Opperud waren ook aanwezig bij de ceremonie, die vanwege de coronamaatregelen in kleine kring gehouden werd.

Vorig jaar vierde Noorwegen 75 jaar bevrijding. Koning Harald gaf toen een toespraak waarin hij 8 mei 1945 omschreef als “een van de gelukkigste dagen in de geschiedenis van ons land”. “Eindelijk konden we de bevrijding vieren na vijf donkere oorlogsjaren. Vandaag zouden we dit samen groots vieren in het hele land. Paradoxaal genoeg is onze vrijheid beperkt. We kunnen de dag niet precies zo markeren als we hadden gewenst”, zei de koning destijds. Ook toen had het land te maken met coronabeperkende maatregelen.


Meer Noorwegen

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?