Haakon spreekt videoboodschap in over belang van gezonde oceanen

Vorsten

2021-05-10 23:23:20

De Noorse kroonprins Haakon heeft een videoboodschap voor de Nationale Oceanische Conferentie in het Duitse Rostock opgenomen. In de video spreekt Haakon over het belang van een gezonde oceaan en de samenwerking tussen Noorwegen en Duitsland op maritiem gebied.

Haakons boodschap is opgenomen op een eilandje in een fjord, op 20 minuten per boot vanaf de hoofdstad Oslo. Het eilandje ligt langs een zeer belangrijke zeeroute vanuit Oslo naar havens over de hele wereld. “Sinds de tijd van de Vikingen dienen de fjorden voor Noren als een doorgang naar de rest van de wereld”, aldus Haakon.

De kroonprins vertelt vervolgens hoe belangrijk het is om gezonde oceanen te hebben en hoe belangrijk deze zijn voor de mensheid. Hij roept daarom op om actie te ondernemen om de zeeën – die onder meer door plastic vervuild zijn geraakt – weer gezond te maken.

Plannen

Een manier om dat voor elkaar te krijgen, is volgens Haakon door “de gigantische hoeveelheid plastic in zee terug te dringen”. “Ik weet dat Duitsland en Noorwegen samenwerken om een wereldwijd gecoördineerd antwoord te bieden op de dreiging van maritieme rotzooi en plasticvervuiling”, aldus Haakon.

De samenwerking tussen Noorwegen en Duitsland moet volgens de kroonprins de basis vormen voor een wereldwijde aanpak voor gezondere oceanen. “Ik zie grote potentie om dit verder uit te breiden. Ook zie ik een rol voor ons Noren door andere landen te laten kennismaken met de weg naar een duurzame oceaaneconomie.”


Meer Noorwegen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig