Harald vindt nieuw Munch-museum belangrijk voor de hele wereld

Vorsten

23-10-2021 09:55:09

Koning Harald vindt het nieuwe museum rond de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944), onder meer bekend van De Schreeuw, niet alleen een grote attractie voor Noorwegen. Ook voor de rest van de wereld zal het een belangrijke plek zijn, zo zei de Noorse vorst vrijdagavond in een toespraak bij de opening van het museum in Oslo.

Edvard Munch is “van ons allemaal”, aldus Harald in zijn openingstoespraak. “Overal ter wereld wonen mensen die een relatie hebben met de kunst van Munch.”

Volgens de koning kan iedereen zich wel herkennen in het werk van de kunstenaar. “Hij geeft de kern van het menselijk leven weer: liefde en angst. Vreugde en melancholie. Leven en dood.”

Harald was samen met zijn vrouw koningin Sonja, zijn zoon kroonprins Haakon en diens vrouw prinses Mette-Marit bij de opening aanwezig. Het viertal kreeg een uitgebreide rondleiding door het museum dat bestaat uit dertien verdiepingen. Er is een permanente tentoonstelling met 200 werken te zien en er zijn wisselende exposities. De collectie van het museum bestaat in totaal uit meer dan 26.000 kunstwerken.

Meer Noorwegen