Regen geen spelbreker bij koninklijk bezoek

Vorsten

27-04-2017 12:51:00

Als prins Maurits niet zo had getreuzeld had de koninklijke familie donderdag het bezoek aan Tilburg zonder een druppel regen kunnen afleggen. Maar omdat Maurits onderweg royaal de tijd nam om iedereen de hand te drukken en om selfies te maken met de Oranjefans, liep de achterstand op het tijdschema steeds verder op. Het afscheidswoord van koning Willem-Alexander was daardoor zo’n twintig minuten later dan gepland. Maar niemand die daarover morde. Ook niet toen het op dat moment flink begon te regenen.

Prinses Marilène ondernam af en toe pogingen om haar man weer bij de groep te halen, maar de populaire prins liet zich alleen door het publiek verleiden. Het tekende de ontspannen sfeer langs de route die koning Willem-Alexander op zijn vijftigste verjaardag met zijn familie door Tilburg afliep. En Maurits was zeker niet alleen in de bezemwagen van de koninklijke familie.

Ook prins Constantijn en prinses Laurentien namen ruim de tijd om iedereen te begroeten, een praatje te maken, tekeningen in ontvangst te nemen en uiteraard op de foto te gaan. Ook wanneer niet iedereen wist met wie van de familie ze waren vereeuwigd. “Is dat Maurits, die knapperd?” vroeg een vrouw na haar selfie.

Publiek

Het publiek in Tilburg stond op sommige plaatsen zeven, acht rijen dik. De sombere weersvoorspellingen hadden de Brabanders niet afgeschrikt. “Tilburgers houden van een feestje”, had de Brabantse commissaris van de Koning Wim van der Donk vooraf al gezegd. Terecht, want bijna de hele tijd scheen de zon volop.

Alleen bij het slotakkoord met Gers Pardoel en Guus Meeuwis begon het te regenen. Prinses Annette, echtgenote van prins Bernhard, zag de bui kort daarvoor al hangen. Zij maakte een abrupt einde aan het uitgebreide handen schudden, en voegde zich snel bij de rest van het gezelschap. “Het ziet er spannend uit. Rennen”, grapte ze zelf toen ze naar de donkere regenwolken keek.

Volgens prins Floris biedt de nieuwe opzet van Koningsdag zoals die door zijn neef in 2015 is geïntroduceerd meer ruimte voor interactie met het publiek. “Terwijl ook de demonstraties zijn gebleven. Het is eigenlijk het beste van twee werelden”, vond Floris die het “zeer” naar zijn zin had. “Het weer werkt natuurlijk ook mee.”

Meer Vorstenhuizen