Felipe gaat praten met politieke leiders

Vorsten

2016-01-18 10:54:00

MADRID – De Spaanse koning Felipe is maandagmorgen in het Zarzuela-paleis aan de rand van Madrid begonnen met de reeks consultaties met de politieke leiders in het nieuw gekozen parlement. Dat hoeft in Spanje niet zoals in Nederland de fractievoorzitter te zijn. Een partij mag zelf aanwijzen wie er op gesprek gaat bij de koning.

Felipe is op zoek naar een meerderheid voor een regering. De Volkspartij van premier Mariano Rajoy bleef bij de verkiezingen in december weliswaar de grootste, maar beschikt niet langer over een meerderheid in het Spaanse Huis van Afgevaardigden. De meeste andere partijen willen ook niet met Rajoy in zee maar een alternatieve combinatie ligt ook niet voor de hand.

De kleinste partijen komen het eerst aan de beurt. Felipe heeft maandag ontmoetingen met de woordvoerders van Nueva Canarias, Foro Asturias en Coalición Canaria-Partido Nacionalista Canario. Dat zijn regionale partijen van de Canarische eilanden en van Asturië.

De koning heeft de hele week uitgetrokken voor in totaal veertien gesprekken. Alleen ERC, de links-republikeinse partij van Catalonië, laat verstek gaan. Deze groepering, met acht zetels in het parlement, is alleen geïnteresseerd in snelle afscheiding van Catalonië en heeft naar eigen zeggen geen behoefte aan een ontmoeting met het niet-gekozen staatshoofd van ‘buurland’ Spanje.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig