Honderden Thai betuigen steun aan monarchie

Vorsten

30-08-2020 19:48:02

Enkele honderden Thai hebben zondag in het Din Daeng Youth Centre in Bangkok een bijeenkomst bijgewoond om steun uit te spreken voor de monarchie. De samenkomst was georganiseerd door de recent opgerichte organisatie ‘Thai Pakdee’ van het voormalige parlementslid Wawrong Dechgitvigrom.

Met zijn groep wil hij de monarchie beschermen, grondwetswijzigingen voorkomen en zorgen dat de wet op majesteitsschennis strict wordt toegepast. “Niemand mag de gerespecteerde instelling beledigen”, aldus Wawrong over het koningshuis, dat in Thailand vanwege diezelfde strenge wet op het beledigen daarvan omfloerst wordt omschreven.

De opkomst bij de bijeenkomst, waar de veelal oudere deelnemers portretten van koning Vajiralongkorn bij zich hadden en mondkapjes met de tekst ‘We love the King’ droegen, was mager. Zeker in vergelijking met de tienduizenden jonge demonstranten die de afgelopen weken verspreid over heel Thailand de straat op zijn gegaan om nieuwe verkiezingen en wijzigingen van de door de militaire junta opgestelde grondwet te eisen.

Door hen is het taboe op het bediscussiëren van de koning en de monarchie doorbroken, tot ontzetting van de royalisten die mede daarom ‘Thai Pakdee’ hebben opgericht. De groep riep zondag de minister van onderwijs en alle rectoren van de universiteit dan ook op om “de ruimte op de campus af te sluiten”, om te voorkomen dat docenten, die wellicht anti-monarchische neigingen koesteren, hun studenten “hersenspoelen”. Ook moet hard worden opgetreden tegen studenten die roepen om hervorming van de monarchie.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.