Thailand viert verjaardag van overleden koning Bhumibol

Vorsten

05-12-2020 15:44:17

Volgens Thaise autoriteiten hebben zaterdagavond zo’n 50.000 mensen rond het Grand Palace in Bangkok deelgenomen aan het eerbetoon aan de in 2016 overleden koning Bhumibol. Diens zoon en opvolger koning Vajiralongkorn maakte in een golfkarretje een rondrit langs het publiek. De koning werd vergezeld door koningin Suthida, ‘koninklijke bijvrouw’ Sineenat en zijn dochters, de prinsessen Bajrakitiyabha en Sirivannavari.

Rond het paleis en het naastgelegen koninklijk veld Sanam Luang hadden zich zaterdag al vroeg duizenden belangstellenden verzameld voor de markering van de geboortedag van Bhumibol, die op 5 december 1927 ter wereld kwam. Ook na zijn overlijden is de dag gehandhaafd als nationale feestdag én vaderdag, omdat Bhumibol werd gezien als vader van alle Thai. Het publiek droeg gele shirts. Geel is namelijk de kleur die is verbonden aan de dag van de week (maandag) waarop Bhumibol is geboren.

Op Sanam Luang werd daarna een plechtigheid gehouden waarbij duizenden kaarsen werden aangestoken voor een megaportret van koning Bhumibol en waarbij Vajiralongkorn een korte toespraak hield. De koning had de afgelopen dagen al deelgenomen aan meer plechtigheden ter ere van zijn vader. Hij liet zich daarbij vergezellen door koningin en bijvrouw.

Dat was opmerkelijk, omdat beiden in de afgelopen maandag niet in elkaars gezelschap waren gezien. Sineenat reisde los van het koningspaar het land rond om allerlei koninklijke taken te vervullen. Ook de afwezigheid van Vajiralongkorns zussen bij de ceremonies was opvallend. De bij de Thai in tegenstelling tot Vajiralongkorn zeer geliefde prinses Sirindhorn was vrijdag in Bangkok nog bij een ceremonie met Vajiralongkorns eerste vrouw en ex, prinses Soamsawali.

Meer Thailand