Thailand wisselt van shirts voor verjaardag Sirikit

Vorsten

31-07-2020 12:52:44

Thaise ambtenaren en officials hebben van de regering het dringende advies gekregen om met ingang van zaterdag als eerbetoon aan koningin-moeder Sirikit de hele maand augustus lichtblauwe shirts dragen. Dat is namelijk de kleur die is verbonden aan vrijdag, de dag van week waarop Sirikit op 12 augustus 1932 is geboren.

Het advies betekent dat de gele shirts eindelijk in de was kunnen, want dat was de kleur die de hele maand juli moest worden gedragen ter ere van koning Vajiralongkorn. De kleur van zijn geboortedag, maandag 28 juli 1952, is namelijk geel. Dezelfde kleur overigens als die van zijn in 2016 overleden vader koning Bhumibol, hetgeen betekende dat de Thai na de troonswisseling niet meteen shirts hoefden aan te schaffen in een nieuwe kleur.

Op hoogtijdagen wordt het kleuradvies overigens ter harte genomen, ook door de gewone Thai. In de dagen voor de viering van het diamanten regeringsjubileum van koning Bhumibol in 2006 was er even paniek toen de speciale, voor die gelegenheid gemaakte gele T-shirts en poloshirts uitverkocht waren. Bij de kroningsfeesten van koning Vajiralongkorn vorig jaar vonden de shirts veel minder aftrek, maar waren ze wel een verplichting voor iedereen die langs de route van de koninklijke draagtoer – de koning werd door de stad gedragen – wilde staan.

De verjaardag van koningin Sirikit is tevens moederdag. Sirikit is na een beroerte in juni 2012 niet meer zelfstandig in het openbaar verschenen en de laatste jaren verspreidt het paleis slechts een enkele foto van haar wanneer haar kinderen op verjaardagsbezoek komen.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.