Thaise studenten demonstreren niet op verjaardag Sirikit

Vorsten

12-08-2020 08:24:22

Actievoerende Thaise studenten hebben van alle kanten de waarschuwing gekregen om de monarchie niet te betrekken in hun protesten tegen de regering. “Beperk jullie tot de politiek, maar blijf met je handen af van de monarchie”, aldus een minister tegen de actievoerders.

Ministers en leden van de Senaat proberen met alle macht de geest weer in de fles te nadat studenten maandagavond bij een demonstratie bij de Thammasat-universiteit het jarenlange taboe op kritiek op koning en koningshuis hadden doorbroken en naast hervorming van de regering ook aanpassing van de monarchie eisten. “Ze hebben daarmee de gevoelens van tientallen miljoenen mensen gekwets”, aldus de voorzitter van de Senaatscommissie die zich bezighoudt met bescherming van het Koninklijk Huis.

De regering gaf media opdracht om niet over het protest te berichten en alle verwijzingen ernaar te verwijderen, hetgeen veel kranten en onlinewebsites ook meteen deden. De aanmaningen en waarschuwingen werden wel gepubliceerd, zodat de Thai naar buitenlandse bronnen moesten uitwijken om te weten wat er was gebeurd en gezegd. De actievoerders hebben een voor woensdag – moederdag en de verjaardag van koningin-moeder Sirikit – aangekondigde demonstratie afgelast om de gespannen situatie niet te vergroten.

Koning Vajiralongkorn, op wie de studenten veel van hun pijlen hadden gericht, is woensdagmorgen in Thailand aangekomen voor een bezoek van één dag om de verjaardag te vieren. Maar hij zal volgens waarnemers ook een hartig woordje willen spreken met de premier en de legerleiding over de in zijn ogen volstrekt onaanvaardbare demonstraties.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord