Koningspaar deelt medailles uit aan Zweedse melkveeboeren

Vorsten

25-10-2021 17:53:44

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia hebben medailles uitgereikt aan Zweedse melkveeboeren. Op het koninklijk slot in Stockholm werden de boeren beloond omdat ze al jaren melk van hoge kwaliteit leveren.

Sinds 1958 worden de medailles op initiatief van de branchevereniging LRF Mjölk uitgedeeld. Ieder jaar reikt een lid van de koninklijke familie die uit. Vanwege de coronacrisis werden er in 2020 geen medailles uitgereikt. Degenen die in dat jaar recht hadden op het eremetaal, werden maandag alsnog in het zonnetje gezet. Het is nog niet duidelijk wanneer de boeren die in 2021 recht hebben op een medaille hun eremetaal uitgereikt krijgen.

Om voor de medaille in aanmerking te komen dient een melkveehouder 23 jaar “melk van topkwaliteit” te hebben geleverd, zo staat te lezen op de website van LRF Mjölk.

Het was voor het eerst dat de boeren, ruim twintig in getal, uitgenodigd waren om naar het koninklijke slot te komen. Daar werd ook de prijs uitgereikt voor de melkveehouder van het jaar 2021. Die ging naar Katarina en Anders Nilsson uit Skråmered in de provincie Halland.

Meer Zweden