Ook Victoria en Daniel bij kerkdienst

Vorsten

2015-02-01 14:19:00

STOCKHOLM – Kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel hebben zondagmorgen ook de ochtenddienst in de Grote Kerk van Stockholm bijgewoond, waar leiders van verschillende religies in een gezamenlijke verklaring haat en geweld veroordeelden. De aanwezigheid van koning Carl Gustaf en koningin Silvia was eerder al door het paleis aangekondigd.

Tijdens de bijeenkomst, die werd gehouden onder het motto ‘Weiger haat!’, werd een door de Zweedse Interreligieuze raad opgestelde verklaring voorgelezen door Lena Posner-Körösi, voorzitter van de Joodse Centrale Raad en Elvir Gigovic, voorzitter van de Zweedse Moslim Raad. Zij wezen religieuze argumenten af die het gebruik haat, geweld en agressie rechtvaardigen.

“Over de wereld wordt in de naam van religie geweld begaan en de gevolgen daarvan zijn ook in Zweden merkbaar. Joodse instellingen, kerken en moskeeën worden beschadigd, mensen worden lastiggevallen en aangevallen voor het dragen van hun religieuze symbolen. Dat is onaanvaardbaar in een maatschappij die ieders recht beschermt om te geloven en zijn godsdienst te beoefenen”, aldus de verklaring.

Overal in Zweden werden sinds vrijdag soortgelijke bijeenkomsten gehouden, in een soort estafette van kerken naar synagoges en moskeeën. Dit naar oud Zweeds gebruik, waarin waarschuwingen voor gevaar van stad tot dorp werden doorgegeven.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek