Zweeds koningspaar druk met inhuldigingen in Göteborg

Vorsten

15-10-2021 18:54:56

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden hebben vrijdag een bezoek gebracht aan de stad Göteborg, in het zuidwesten van Zweden. De twee hadden een druk programma en ondernamen zowel met als afzonderlijk van elkaar verschillende activiteiten.

Carl Gustaf liet zich eerst zien in de haven van Göteborg waar hij na enige jaren vertraging een nieuw onderzoeksschip van de Universiteit van Göteborg inhuldigde. Dat deed hij door een fles van ijs stuk te gooien tegen de boeg. Het schip had eigenlijk al in 2015 klaar moeten zijn en kostte zo’n 80 miljoen kroon (ruim 8 miljoen euro) meer dan begroot.

Silvia bezocht ondertussen het nieuwe gebouw van het kinderziekenhuis dat haar naam draagt. De bouw ervan duurde vijf jaar en ook hier gingen de Zweden boven het oorspronkelijke budget. Met 2 miljard kroon (200 miljoen euro) was de prijs zelfs twee keer zo hoog als verwacht.

Linten

De opening van het nieuwe deel werd op bijzondere wijze gedaan. De koningin hoefde geen lintje door te knippen maar bond met hulp van twee kinderen uit het ziekenhuis twee linten aan elkaar tot strik als symbool dat het nieuwe en oude deel één werden.

Het koningspaar ging aan het einde van de middag gezamenlijk naar Göteborgs Konserthus, de plaatselijke concerthal. Carl Gustaf en Silvia woonden daar de inhuldiging van het nieuw orgel van Göteborgs Symfoniker, het symfonieorkest, bij.

Meer Zweden