Koning Egypte niet bij opening Suez-kanaal

Vorsten

04/08/2015 1:32 pm

PARIJS – Geen Egyptenaar zal ervan wakker liggen, maar koning Fuad II heeft besloten donderdag niet aanwezig te zijn bij de plechtige opening van het tweede Suez-kanaal. Dat heeft de in 1953 afgezette vorst dinsdag in een verklaring op Facebook laten weten.

Fuad (63) schreef dat hij mondeling was uitgenodigd voor de festiviteiten, maar dat hij nog steeds geen officiële uitnodiging had ontvangen van het presidentieel paleis. Dat was voor hem reden om af te zien van een ‘bezoek aan het vaderland’, aldus Fuad.

Hij was slechts elf maanden koning van Egypte en kan het zich niet herinneren. Fuad werd namelijk koning als zes maanden oude baby, toen het leger zijn vader koning Farouk in juli 1952 dwong tot aftreden. Afschaffing van de monarchie volgde in juni 1953, zodat het koningschap van Fuad alleen op papier heeft bestaan.

Egypte heeft in een jaar tijd een tweede Suez-kanaal aangelegd, parallel aan het eerste dat in 1869 werd geopend. Het scheepsverkeer tussen Middellandse Zee en Rode Zee kan nu worden verdubbeld omdat er tweerichtingsverkeer mogelijk is. Het eerste kanaal werd geopend door Ismaïl Pasha, een verre voorvader van Fuad II.

Gratis voor jou


Meer Niet-regerend