Roemeense koning geeft bijzonder diner

Vorsten

20/11/2014 5:51 pm

BOEKAREST – De Roemeense koning Mihai geeft donderdagavond in het Elisabeta-paleis in Boekarest een bijzonder diner. De 93-jarige, in 1947 door de communisten van zijn troon verjaagde vorst, ontvangt twaalf voormalige staatshoofden uit Midden- en Oost-Europa die in de jaren na de val van het communisme in hun respectievelijke landen president werden.

Het zijn niet de staatshoofden die meteen in 1989, toen overal in het Oostblok het IJzeren Gordijn viel, op het regeringspluche kwamen. In Roemenië was dat bijvoorbeeld de neocommunist Ion Iliescu, die de terugkeer van de afgezette maar niet afgetreden koning tegenhield omdat hij bang was voor diens invloed en gezag. Pas onder president Emil Constantinescu (1996-2000) kreeg Mihai zijn paspoort en bezittingen terug en was hij welkom.

Constantinescu is dan ook uitgenodigd en niet Iliescu. Andere genodigden zijn onder meer Lech Walesa (Polen, 1990-1995), Leonid Koetsjma (Oekraïne, 1994-1999) en Boris Tadić, president van Servië van 2004 tot 2012, enkele jaren na de val van Slobodan Milosevic. Bij het diner zijn verder ex-presidenten van Albanië, Bulgarije, Letland, Moldavië, Slowakije en Wit-Rusland.

Aan het diner wordt ook deelgenomen door kroonprinses Margarita, haar man prins Radu en de door Mihai als toekomstig familiehoofd naar voren geschoven kleinzoon prins Nicolae.

Gratis voor jou


Meer Niet-regerend