Kroonprins Aleksandar II herdenkt bombardementen

Vorsten

23-03-2014 14:51:00

BELGRADO – De Servische kroonprins Aleksandar II heeft zondag ter herdenking dat 15 jaar geleden de NAVO bombardementen begon uit te voeren op Servië, een verklaring uitgegeven. “Met grote droefheid herinneren we ons het lijden van al onze burgers en van ons land. We zullen de mensen die hun leven hebben gegeven en degenen die gewond zijn geraakt nooit vergeten, ze zijn voor altijd in ons hart”, aldus de kroonprins.

De NAVO begon op 24 maart 1999 militaire acties tegen Joegoslavië nadat de besprekingen in Frankrijk over de plaatsingen van vredestroepen in Kosovo waren stukgelopen. Kosovo was zijn autonomie afgenomen en de onderdrukte Albanese meerderheid was slaags geraakt met de Serviërs.

De NAVO greep in om de Albanezen te beschermen en bombardeerde strategische doelen in heel Joegoslavië. Dat bestond op dat moment nog uit Servië en Montenegro. De NAVO-acties eindigden in juni 1999 en er kwam een VN-vredesmacht. In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk. Een onafhankelijkheid die door Servië niet is erkend.

“We hopen en bidden dat de tragische gebeurtenissen van 15 jaar geleden voor altijd achter ons liggen en zich niet zullen herhalen”, aldus kroonprins Aleksandar, die nog regelmatig speciale boodschappen richt tot de etnisch-Servische inwoners van Kosovo.

Meer Niet-regerend