‘Windsors net buitenaardse wezens’

Vorsten

13/02/2015 3:05 pm

NEW YORK – De Britse actrice Helen Mirren heeft in een interview met The New York Times leden van de Britse koninklijke familie vergeleken met ‘buitenaardse wezens’. “Zij wonen in een wereld die zo verschilt van de onze, dat kunnen wij ons niet voorstellen”, aldus Mirren. De actrice is al een aantal keren in de huid van koningin Elizabeth gekropen, onder meer voor de succesvolle film The Queen.

Mirren kreeg een Oscar voor haar rol als Britse vorstin ten tijde van het overlijden van Diana, prinses van Wales. Op Broadway in New York speelt Mirren andermaal Elizabeth in het toneelstuk The Audience, waarin de vorstin gesprekken voert met acht van de twaalf premiers uit haar regeringsperiode.

Inspiratiebron voor schrijver Peter Morgan, die ook het filmscript schreef, waren de wekelijkse ontmoetingen tussen koningin en premier. Wat daar wordt besproken behoort tot de paleisgeheimen, maar dat geeft een scenarioschrijver alle ruimte er een eigen draai aan te geven zoals in Nederland bijvoorbeeld Ger Beukenkamp vaak heeft gedaan bij toneel- en televisiestukken met de Oranjes als onderwerp.

In de rij

Mirren (69) verduidelijkt waarom ze denkt dat de Windsors net buitenaardse wezens zijn: “Ze hebben nog nooit in de rij gestaan. Nooit, voor niets. Elke keer als je de deur uitgaat, wordt voor jou het verkeer stopgezet. Het is een wereld waar je je geen voorstelling van kunt maken. Ze zijn, op een bepaalde manier, buitenaardse wezens”, aldus Dame Helen.

Ze noemt zichzelf een fan van de koningin. “Ik denk dat mensen haar verkeerd begrijpen omdat ze niet altijd glimlacht. Maar ze is geen filmster, ze is een koningin. Lachen is geen voorwaarde. Ze moet waardig zijn, bijna iconisch met een grote zelfbeheersing, niet charmant.”

Gratis voor jou


Meer Overig