Ayako mag beschermvrouw blijven na huwelijk

Vorsten

2018-10-26 16:32:00

De Japanse prinses Ayako is door haar huwelijk met Kei Moriya vanaf maandag geen lid meer van het keizershuis, maar hoeft niet al haar functies op te geven. Ze blijft beschermvrouw van twee organisaties, zo heeft het keizerlijk huis vrijdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat een vertrekkend vrouwelijk lid van de keizerlijke familie dergelijke functies mag behouden. Normaal zouden deze worden overgedragen aan andere familieleden omdat Ayako straks door haar huwelijk een gewone burger wordt.

Het keizershuis komt daar op terug omdat de familie steeds kleiner wordt en er straks te weinig leden zijn om alle publieke taken te verrichten. In dit geval levert het geen problemen op want de organisaties, de Canada-Japan Society en de Japan Sea Cadet Federation, hebben niet in hun statuten staan dat een erevoorzitter uit de keizerlijke familie moet komen.

De 28-jarige Ayako, een achternichtje van keizer Akihito, trouwt maandag met Kei Moriya. Ook prinses Mako heeft al haar huwelijk aangekondigd. Als ook zij afscheid heeft genomen telt de keizerlijke familie nog zeventien leden van wie er twaalf vrouw zijn.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig