Boekarest klaar voor uitvaart van koningin Ana

Vorsten

13-08-2016 07:26:00

koningin Ana

Roemenië en buurland Moldavië, die tussen de wereldoorlogen één land vormden, nemen zaterdag een dag van nationale rouw aan ter gelegenheid van de uitvaart van koningin Ana van Roemenië. In Boekarest hangen overal de vlaggen halfstok en de straten rond het koninklijk paleis zijn afgesloten voor verkeer.

De plechtigheden beginnen daar zaterdagmorgen in de Troonzaal, waar de kist met het stoffelijk overschot van koningin Ana de afgelopen twee dagen was opgebaard. Vele duizenden Roemenen, meer dan verwacht, hebben daar ook afscheid kunnen nemen en eer betonen. Dat gebeurde met korte gebeden, bloemen en kaarsen.

In de Troonzaal wordt zaterdag door de koninklijke familie en de koninklijke gasten uit het buitenland, onder wie prins Carlos, eerst een korte gebedsdienst bijgewoond alvorens iedereen naar het plein voor het paleis gaat voor een religieuze en militaire plechtigheid.

Plein

Het plein heette vroeger Paleisplein en tegenwoordig Revolutieplein ter ere van de mensen die in 1989 omkwamen bij de opstand tegen het communistische regime tegen dictator Nicolae Ceausescu. Die opstand brak op dit plein tegenover het paleis uit.

Aan het begin van de middag gaat het hele gezelschap vervolgens naar Curtea de Argeș waar de uiteindelijke begrafenis zal plaatsvinden.

Meer Andere Huizen