Emir van Koeweit overlijdt op 91-jarige leeftijd

Vorsten

29-09-2020 16:48:13

Emir sjeik Sabah al-Sabah van Koeweit is overleden. Dat maakte de staatstelevisie dinsdag bekend. De emir verbleef sinds juli in het ziekenhuis in de Verenigde Staten, nadat hij eerder in eigen land was geopereerd. De Diwan, het hof, heeft nooit bekendgemaakt wat de 91-jarige emir, die sinds 2006 regeerde, mankeerde.

De emir was tien dagen geleden door de Amerikaanse president Donald Trump nog onderscheiden met de hoogste militaire onderscheiding die de VS aan buitenlanders kan geven: de Legion of Merit in de categorie ‘Chief commander’. Hij kreeg die voor de onvoorwaardelijke steun die hij, ook tijdens de veertig jaar dat hij minister van Buitenlandse Zaken was, aan de Verenigde Staten heeft gegeven. Dat gebeurde zowel bij de Golfoorlog als meer recent in de strijd tegen ISIS.

De gezondheid van de emir liet al geruime tijd te wensen over. Ook vorig jaar belandde hij in een Amerikaans ziekenhuis en werd een geplande ontmoeting met president Trump op het laatste moment afgezegd. In oktober keerde Sabah al-Sabah weer terug naar Koeweit, waar het hof ook de afgelopen weken steeds de verzekering gaf dat zijn toestand stabiel was. “Hij verkeert in goede gezondheid”, vertelde de minister van paleiszaken na de operatie in juli.

Kroonprins sjeik Nawaf (83) had deze zomer een aantal taken van zijn halfbroer de emir al overgenomen en zal naar verwachting de troon overnemen.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord