Ex-prins Nicolae geeft persoonlijk eerbetoon aan overleden patria

Vorsten

20/05/2020 1:02 pm

De Roemeense koninklijke familie heeft woensdag bedroefd gereageerd op het overlijden van de Roemeens-orthodoxe aartsbisschop van Suceava en Rădăuți, Pimen. Deze overleed op 90-jarige leeftijd na een tweede hartaanval en de gevolgen van het coronavirus in een ziekenhuis in Boekarest. Kroonbewaarder Margareta, die haar vader koning Mihai in 2017 opvolgde als hoofd van de koninklijke familie, liet weten met triestheid kennis te hebben genomen van het overlijden.

Haar neef, ex-prins Nicolae, plaatste op Instagram een heel persoonlijke boodschap, waarin hij zijn eerste ontmoeting met aartsbisschop Pimen in herinnering riep. “Ik ontmoette hem 28 jaar geleden tijdens het paasfeest, samen met mijn grootvader koning Mihai. Het was toen, in Putna, dat ik voor het eerst begreep dat mijn opa de koning van de Roemenen was. Het was mij natuurlijk wel verteld, maar pas in Putna, en daarna in Boekarest en Curtea de Arges, besefte ik wat daarmee werd bedoeld. Dat zijn beelden die ik voor de rest van mijn leven met mij zal dragen.”

Nicolae sprak over de terugkeer van Mihai met Pasen 1992 naar het drie jaar eerder deels van het communistische juk bevrijde Roemenië. In Boekarest was wel een miljoen mensen op de been om de in 1947 afgezette koning te verwelkomen. Dat was meteen reden voor de nieuwe machthebbers hem ook weer snel terug te sturen naar zijn ballingsoord Zwitserland, uit angst voor zijn populariteit en die van de koninklijke familie. Nicolae, toen zeven jaar oud, maakte het van dichtbij mee.

In Putna, in Bukovina het uiterste noorden van Roemenië vlakbij de grens met Oekraïne, werd in een klooster het graf bezocht van de historische koning Stefan de Grote, en bij die plechtigheid ging aartsbisschop Pimen voor in de dienst. Ook daar hadden zich duizenden mensen verzameld om de koning en zijn familie te zien. “Ik ben aartsbisschop Pimen zeer dankbaar voor de vriendelijkheid en de genegenheid waarmee hij mijn grootvader, maar ook mijn grootmoeder koningin Ana, mijn moeder Elena en mijzelf tegemoet trad.”

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen