Internationale competitie voor standbeeld Roemeense koning

Vorsten

26/10/2020 8:54 pm

Roemenië heeft een internationale wedstrijd uitgeschreven voor het maken van een bronzen standbeeld van de in 2017 overleden laatste koning Mihai. Het standbeeld, dat hem moet uitbeelden in het uniform van maarschalk, moet op 25 oktober 2021 onthuld kunnen worden in Sinaia, een plaats aan de voet van de Karpaten.

Op die dag herdenkt het land het eeuwfeest van de geboorte van Mihai, die Roemenië twee keer regeerde: als kind in de periode 1927-1930 en daarna van 1940 tot de communisten hem eind 1947 afzetten en enkele dagen later in ballingschap stuurden. Na de val van het communisme werd de koning in ere hersteld, al kreeg hij alleen zijn paleis terug maar niet de troon. De koninklijke familie is echter wel erkend als belangrijke instelling binnen de staat.

Een internationale jury zal de inzendingen beoordelen zo liet een woordvoerder van het Roemeense koningshuis maandag weten. Het project is een initiatief van de vereniging voor het koninklijk erfgoed van Peles, vernoemd naar het koninklijk kasteel in Sinaia.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen