Japans keizerspaar naar Filipijnen

Vorsten

04-12-2015 15:45:00

TOKIO – De Japanse regering heeft vrijdag besloten dat het keizerlijk paar eind januari een staatsbezoek mag brengen aan de Filipijnen. Aanleiding voor het historische bezoek is de 60e verjaardag van de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen na de Tweede Wereldoorlog. In die oorlog zijn 1,1 miljoen Filipino’s omgekomen terwijl 518.000 Japanners omkwamen op de Filipijnen.

Het hoogbejaarde keizerspaar verblijft van 26 tot en met 30 januari in de Filipijnen en zal daar onder meer eer betuigen aan zowel de Filipijnse als de Japanse oorlogsslachtoffers. Het is voor het eerst dat een Japanse keizer de Filipijnen bezoekt. Keizer Akihito en keizerin Michiko waren deze zomer formeel uitgenodigd door scheidend president Benigno Aquino III.

Het Japanse kabinet moet echter voor elke buitenlandse reis van leden van de keizerlijke familie toestemming geven. “Ik ben ervan overtuigd dat de reis zal bijdragen aan de verdieping van de hechte vriendschap tussen onze landen”, aldus premier Shinzo Abe vrijdag na het kabinetsbesluit.


Meer Andere Huizen