Abdullah II spreekt zorgen uit over Gaza

Vorsten

10-08-2014 15:23:00

AMMAN – De Jordaanse koning Abdullah II heeft in een zeer uitgebreid interview met het Engelstalige blad Al Ghad zijn bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Gaza en de buurlanden Syrië en Irak. Ook sprak hij over de voorbereiding van zijn zoon kroonprins Hoessein op het koningschap.

”Ons hart gaat uit naar de bevolking van Gaza”, aldus de koning. ”Vrede is de enige oplossing, anders spreken we straks over een vijfde, zesde en zevende oorlog in Gaza, waarvan de Palestijnse bevolking het slachtoffer zal zijn terwijl Israël nog steeds de eigen veiligheid niet kan garanderen”, meende Abdullah. Volgens hem heeft Jordanië achter de schermen hard gewerkt om een einde te maken aan het oorlogsgeweld in Gaza. ”Geen woorden, maar daden.”

Hij maakte zich ook zorgen over het aanhoudende geweld in Syrië. ”Vergeet niet dat we 1,4 miljoen Syriërs huisvesten, twintig procent van de bevolking van Jordanië. Daarvan zijn 650.000 vluchteling. Dat vraagt veel van ons volk, onze schatkist en van onze infrastructuur”, aldus de bezorgde vorst. Het wordt tijd voor een internationale oplossing voor de burgeroorlog in Syrië.

Irak

Niet alleen Syrië staat in brand, ook buurland Irak. ”Irak kan op onze steun blijven rekenen”, aldus de koning. Hij sprak een strenge veroordeling uit over het geweld tegen Arabische Christenen. ”Dit heeft in de verste verten niets te maken met islam.”

”Ik ben trots te zien dat mijn zoon, als kroonprins, zich heeft toegewijd aan het dienen van zijn land en volk”, zei Abdullah over kroonprins Hoessein (20). Na het afronden van zijn studie politicologie in Amerika, krijgt hij een algemene militaire opleiding zo vertelde de koning. ”Ik betrek hem nu al bij de besluitvorming, zodat hij beseft welke rol de monarchie speelt bij het verzekeren van de stabiliteit van het land”, voegde hij eraan toe.

Meer Andere Huizen