Kostbaarheden Griekse koninklijke familie in vlammen op

Vorsten

09/08/2021 2:49 pm

De branden die afgelopen week woedden op het voormalige Griekse koninklijke landgoed Tatoi hebben enorme schade veroorzaakt. Niet alleen is het bosgebied grotendeels in vlammen opgegaan, maar ook zijn er enkele gebouwen verwoest en minstens twee containers waarin kostbaarheden uit het paleis waren opgeslagen, meldt de krant Kathimerini.

Het ministerie van Cultuur had duizenden spullen uit het voormalige zomerverblijf gehaald toen de branden in aantocht waren. Ze waren echter niet bestand tegen de verzengende vuurzee, zo blijkt uit de foto’s. De containers zijn volledig in de as gelegd, inclusief de inhoud. Het is nog onduidelijk wat er in de containers zat.

Vrijwel het hele bosgebied rond Tatoi is verloren, maar volgens de krant zijn de meeste gebouwen intact gebleven. Een pand waar het directoraat was gevestigd en een personeelsgebouw zijn wel uitgebrand. Het paleis zelf, dat momenteel wordt gerenoveerd, en de keukens hebben geen schade opgelopen.

Begraafplaats

Op beelden was eerder al te zien dat het vuur ook de koninklijke begraafplaats had bereikt. Het is nog niet duidelijk of er schade is. Op de begraafplaats hebben verschillende royals hun laatste rustplaats gevonden. Zo bevindt zich daar het graf van prins Andreas, de vader van de Britse prins Philip, en zijn er vijf koningen begraven onder wie de in 1964 overleden koning Paul. Hij is de vader van koningin Sofia van Spanje en koning Constantijn, de laatste koning van de Grieken.

De Griekse titulaire kroonprins Pavlos bedankte afgelopen weekeinde via Instagram de “dappere brandweerlieden, het leger en alle vrijwilligers” voor hun voortdurende inzet om het vuur te stoppen. Hij deelde daarbij verschillende beelden van de verwoestingen. Ook de echtgenote van Pavlos, Marie-Chantal liet een bericht achter op sociale media.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen