Naruhito heeft geen rol bij abdicatie

Vorsten

2019-04-30 11:59:00

De Japanse kroonprins Naruhito had dinsdag geen enkele rol bij de abdicatieplechtigheid van zijn vader keizer Akihito. Zijn taak in de Matsu-no-Ma-zaal van het keizerlijk paleis bestond slechts uit aanwezig zijn en recht voor zich kijken, net als de andere leden van de keizerlijke familie die naast het podium stonden opgesteld.

Naruhito toonde tijdens de plechtigheid ook geen enkele zichtbare emotie toen zijn vader werd toegesproken door premier Shinzo Abe en daarna zelf zijn laatste woorden sprak als keizer. De zogenoemde Taiirei-Seiden-no-Gi ceremonie verschilde daarmee enorm met de troonswisselingen in bijvoorbeeld Nederland, Spanje en België. Daar was ruimte voor spontaniteit, het wegpinken van een traan, een knipoog en een blik van verstandhouding tussen komende en gaande koning(in).

Anders dan in Europa waren de jongste leden van de familie, prinses Aiko (17) en prins Hisahito (12), ook niet welkom en zijn zij dat woensdag ook niet wanneer Naruhito wordt bevestigd in zijn nieuwe ambt als keizer.

Keizer Akihito en keizerin Michiko hadden dinsdag alleen even oogcontact met Naruhito en zijn vrouw Masako bij het vertrek, toen ze van het podium afstapten en langs de familieleden de zaal uitliepen. Bij de de deur zorgde Akihito daarna toch nog voor een roerend moment toen hij zich nog een keer omdraaide en een buiging maakte naar de 300 aanwezigen. Een laatste groet, waarmee zijn keizerschap en in de Japanse jaartelling, een heel tijdperk werden afgesloten.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt