President Albanië prijst opoffering koningin Geraldine

Vorsten

2020-06-28 19:36:06

KONING ZOG-STOCKHOL-ALBANIE

President Ilir Meta van Albanië heeft zondag een ongebruikelijk eerbetoon gegeven aan koningin Geraldine. Hij noemde haar een “symbool van opoffering” in een boodschap ter gelegenheid van de 18e verjaardag van de terugkeer van de koninklijke familie in Albanië. Dat was op 28 juni 2002 na een ballingschap van 63 jaar. Koningin Geraldine, de weduwe van koning Zog – de eerste en enige koning van Albanië – stierf enkele maanden na haar terugkeer.

“De terugkeer van de koninklijke familie naar het thuisland na meer dan zes decennia van gedwongen ballingschap, is een historische gebeurtenis voor alle Albaniërs”, aldus president Meta. Het was volgens hem een daad van “verzoening en herbeoordeling van de onmiskenbare bijdrage die koning Zog had geleverd aan de oprichting en het functioneren van de moderne Albanese staat”, al kwam die daad volgens hem veel te laat.

Volgens Meta is Albanië “op deze dag bijzondere dank verschuldigd aan koningin Geraldine, die op heel jonge leeftijd besloot om Albanees te worden en die eeuwig trouw is gebleven aan haar nieuwe vaderland, ook toen dat haar buitensloot”. Hij noemde het “een voorbeeld van opoffering, zelfverloochening, liefde voor mens en gezin, vergeving en tolerantie, maar vooral onvoorwaardelijke trouw aan het vaderland.”

Ingenomen

Kroonprins Leka II, de kleinzoon van Geraldine die met haar in juni 2002 voet op Albanese grond zette, was bijzonder ingenomen met het presidentiële eerbetoon. De koningin was in 1915 als Geraldine Apponyi geboren in een adellijke Hongaarse familie. Ze trouwde in april 1938 met koning Zog en kreeg al snel de bijnaam ‘de witte roos uit Hongarije’. Een jaar later werd hun enige kind geboren, Leka (I). Twee dagen na de geboorte moest het koninklijk gezin op de vlucht voor de Italiaanse bezetting.

Meteen na de Tweede Wereldoorlog kwam Albanië onder communistisch bewind en in 1946 werd de monarchie afgeschaft. Koning Zog stierf na vele omzwervingen uiteindelijk in 1961 in Frankrijk, maar zijn weduwe maakte nog net mee dat de koninklijke familie in 2002 door een meerderheid van het Albanese parlement werd uitgenodigd terug te keren. Van de familie kwam Geraldine in Tirana ook als eerste uit het vliegtuig. Ze overleed in oktober 2002 op 87 jarige leeftijd.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek