Prins Akishino viert vijftigste verjaardag

Vorsten

30-11-2015 07:51:00

TOKIO – Het is maandag een bijzondere dag voor de Japanse prins Akishino. De tweede zoon van keizer Akihito werd vijftig jaar geleden geboren in Tokio en viert dus een belangrijke verjaardag.

Of de prins, die eerder deze maand met zijn vrouw prinses Kiko een bezoek bracht aan Brazilië, zijn verjaardag maandag viert is niet bekend. In The Japan Times staat maandag een stuk over de prins. Daarin haalt de krant de zorgen aan die de prins eerder deze maand uitte over de gezondheid van zijn moeder, keizerin Michiko. Zij onderging deze zomer verschillende hartonderzoeken nadat ze had geklaagd over pijn in haar borst.

“Ik denk dat de stress die zij voelt vooral te maken heeft met de gezondheid van haar man de keizer”, zei Akishino. De keizer (81) werd ruim tien jaar geleden geopereerd aan zijn prostaat en drie jaar geleden ging hij onder het mes voor zijn hart. De prins sprak de hoop uit dat zijn 81-jarige moeder in de toekomst misschien wat meer kan ontspannen, ‘ondanks haar beperkte en strenge leven’.

Tweede Wereldoorlog

In de toespraak die de prins deze maand hield, sprak hij niet alleen over zijn ouders. Hij onderstreepte ook het belang van de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog, die dit jaar precies zeventig jaar geleden tot een einde kwam. De keizer en keizerin woonden dit jaar al verschillende herdenkingen bij. “Het belang van deze herdenkingen, voor de gevallen oorlogsslachtoffers en hun naasten, heb ik altijd in mijn achterhoofd”, aldus de prins, die zegt dat hij zijn drie kinderen dit belang ook probeert bij te brengen.

Akishino en zijn vrouw Kiko hebben samen drie kinderen: prinses Mako, prinses Kako en prins Hisahito.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft