Prins-grootmeester Orde van Malta overleden

Vorsten

29/04/2020 11:34 am

De Soevereine Militaire Orde van Malta heeft woensdagmorgen bekendgemaakt dat het hoofd van de eeuwenoude ridderorde is overleden. Fra’ Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, prins en grootmeester, overleed kort na middernacht. Hij werd 75 jaar en was al enkele maanden ernstig ziek.

Hij was pas sinds mei 2018 in functie, als opvolger van de na veel heibel met onder meer paus Franciscus afgetreden Fra’ Matthew Festing. In het internationale diplomatieke verkeer heeft de grootmeester van de Orde van Malta de rang van prins, net als bijvoorbeeld prins Albert van Monaco en de vorst van Liechtenstein.

De Orde is heel uitzonderlijk ook inderdaad soeverein. Dat betekent dat het wordt erkend als ware het (nog) een onafhankelijke staat. Meer dan honderd landen hebben betrekkingen met de in Rome gevestigde Orde. Die geeft ook eigen postzegels en munten uit, al zijn die vooral voor verzamelaars.

Kruistochten

De oorsprong van de ridderorde, voluit ‘Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta’ ligt in de tijd van de kruistochten en is in 1143 gesticht door de koning van Jeruzalem. Het beschermen van pelgrims was één van de taken van de leden. Tegenwoordig verricht de wereldwijd zo’n 14.000 leden tellende orde vooral humanitair werk.

Via tal van omzwervingen, onder meer via Rhodos en het eiland Malta, belandde de hoofdzetel van de orde in de negentiende eeuw in Rome. Ondanks het verlies van eigen grondgebied – het eiland Malta – bleef de orde in naam soeverein. Nederland heeft geen diplomatieke betrekkingen met de orde, maar werkt er wel mee samen.

Gratis voor jou


Meer Andere Huizen